VÅTSLIPNING

VÅTSLIPNING
All slipning sker med våtslipning på sten. ( Tormek T8 )
Våtslipning innebär att bladet som slipas hela tiden kyls i vatten.
Knivarna slipas i motrotation vilket gör att vatten hela tiden sköljer över  eggen och detta gör att bladet som slipas inte påverkas av värme och stålet bibehåller sin härdning,

AVGRADNING OCH POLERING  ( läderhjul från knivslip.nu) 
Avgradning och polering görs med  i en annan maskin ( Tormek T4 )
T4 har en högre rotationshastighet och ett grad- och polerhjul i medrotation. K
niven sitter kvar i samma jigg som under slipningen och slipstödet är inställt på exakt samma vinkel som vid slipningen.
Det första steget är att grada bort råeggen som finns på ena sidan samt polera knivseggens yta. I samband med detta används en pasta som innehåller slipmedel.

FASETTSLIPNING
Det andra steget i efterbearbetningen innebär en liten fasettslipning längst ut på eggen, som resulterar i en högre vinkel av yttersta eggen och därmed mer material som kan slitas på när eggen används, skärpan håller med andra ord längre. Fasettslipningen görs på läderhjul i kombination med en diamantspray, med små diamantkort på cirka 6 micron.

HUR VASS BLIR KNIVEN ?

Efter slipning görs ett skärptest med en BESS-mätare, som är ett instrument/våg med extrem hög noggrannhet.
Resultatet mäts enligt BESS-skalan och är ett certifierat värde som används internationellt.
Ju lägre värde på BESS-skalan desto vassare. I bess-skalan så räknas allt under 200 som rakbladsvasst.

Bilderna visar en kunds Globalkniv med normalt slitage och har ett bessvärde innan slipning på 532, och efter slipning 83

SLIPNING AV NY GLOBALKNIV, DIREKT UR FÖRPACKNINGEN.

Fabriksslipat Bessvärde på 157 och efter slipning, bessvärde 91.
Med andra ord. Efter slipning blir eggen vassare än från fabrik 🙂

EFTER SLIPNING FÖRSES ALLA KNIVAR MED BLADSKYDD